Het nut van bladmuziek & les
Vandaag de dag kijken/luisteren duizenden mensen online naar instructie-filmpjes waarin hun iets wordt aangeleerd alvorens ze besluiten om bij een muziekdocent lessen te gaan volgen. Het voordeel is duidelijk: het kost niks en het is leuk. Het nadeel is dat de leerling veelal niet gecorrigeerd wordt of dat er teveel 'op gehoor' wordt gespeeld. Als iemand alles op het gehoor speelt zal deze niet direct de behoefte voelen om noten te gaan leren lezen totdat hij/zij geconfronteerd wordt met muziek die veel te ingewikkeld is om op het gehoor te spelen. Dit begint bij hun vaak als ze iemand in hun leven ontmoeten die hun geliefde muziekstuk veel beter/mooier kan spelen. Als ze dat dan proberen na te spelen, blijkt vaak dat het veel te moeilijk is om het zoals hij/zij het speelt 'zomaar even' op het gehoor na te spelen. Voor de groep die te lang op zijn/haar gehoor heeft gespeeld is het vaak héél erg moeilijk om dan alsnog de discipline op te brengen om toch maar die noten te gaan leren lezen (en/of een goede techniek aan te leren) want dan moeten ze (voor hun gevoel) weer helemaal terug naar het spelen van simpele liedjes (die ze allang uit hun hoofd kunnen spelen). Het leren noten lezen zullen ze dan ook ervaren als een 'forse achteruitgang'.
Conclusie: als je met het bespelen van een muziekinstrument verder wilt komen dan een gemiddeld niveau, is het raadzaam om op een traditionele manier muziekles te krijgen. Vooral bij jongeren die te lang vanaf Youtube op gehoor piano hebben 'leren' spelen zie je dat ze afhaken zodra ze op muziekles noten moeten leren. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk een docent in te schakelen voordat het a.h.w. 'te laat' is. Bovendien kijkt een docent mee en kan deze corrigeren. Dit doet Youtube niet en zo kan het gebeuren dat leerlingen soms op les iets moeten afleren om beter te worden.
Overige redenen om een docent in te schakelen
Als je het jezelf gaat aanleren loop je het risico dat je het verkeerd aanleert doordat niemand je tussentijds had gecorrigeerd. Daarnaast loop je door het 'doe-het-zelven' een grote kans dat je uiteindelijk alleen maar de dingen gaat doen waar je aanleg voor hebt in plaats van dat je vaardigheden gaat ontwikkelen waarin je van nature minder goed bent. Een goede docent corrigeert jou, peilt jou prestaties, geeft structuur, tips en heeft beter inzicht in welk lesmateriaal voor jou het beste is. Tot slot is het natuurlijk veel gezelliger en motiverender om les te krijgen van een inspirerende docent i.p.v. dat je in je eentje zit te ploeteren. Ook kan het fijn zijn om zo af en toe 'een stok achter de deur' te hebben.
Zoek jij nog een muziekleraar? Misschien kunnen we je helpen met het vinden van een goede docent in jou buurt.